Miskraambegeleiding
Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Zo eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Ook dan begeleiden wij jullie met dit verlies. Wij proberen jullie zo goed mogelijk bij te staan in dit proces.
Ongeveer 2 op de 10 van de zwangere vrouwen verliezen in de eerste 16 weken van hun zwangerschap vaginaal bloedvlies. Bij de helft van deze vrouwen stopt het bloedverlies na een paar dagen en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies aanhouden en kan er sprake zijn van een miskraam.
Meestal begint een miskraam met bloedverlies, dat gepaard gaat met buikkrampen. Deze buikkrampen worden veroorzaakt door het afstoten van het kindje en het baarmoederslijmvlies uit de baarmoeder. Er is niet altijd sprake van bloedverlies en dan kom je er tijdens de eerste echo achter dat er geen kloppend hartje zichtbaar is.
Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegprobleem bij de bevruchting. De oorzaak hiervan is zelden erfelijk en heeft geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Je hebt dus zelf geen invloed op het ontstaan van een miskraam.
Het verloop van een miskraam is bij iedere vrouw anders. De hoeveelheid bloedverlies is vergelijkbaar met een menstruatie, maar kan ook heviger zijn. Vroeg in de zwangerschap verlies je het kindje in de vorm van stolsels en weefsel, waarna het bloedverlies afneemt en na enkele dagen ophoudt. Soms kan het nog een aantal weken duren tot het bloeden helemaal gestopt is.
Soms komt een miskraam niet spontaan op gang en dan kan het soms nodig zijn om je door te verwijzen naar de gynaecoloog. Zij zullen dan met jullie kijken welke behandeling de beste optie is.
Jouw lichaam herstelt zich meestal weer snel na een miskraam. Je kunt na een miskraam direct weer opnieuw zwanger worden. Meestal duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat je menstruatie weer op gang komt.
Iedere vrouw is anders en verwerkt een miskraam op haar eigen manier. Mannen en vrouwen verwerken verlies ook op een andere manier. Het emotionele herstel na een miskraam kan langer duren dan het lichamelijke herstel. Neem de tijd om hier voldoende bij stil te gaan, erover te praten, jullie gevoelens te verwerken en indien nodig hulp te zoeken.
Bij vragen en ongerustheid mag je altijd bellen, maar bel ons in ieder geval als het bloedverlies erg hevig is en te veel is om op te vangen in een maandverband. Ook als je je niet lekker voelt, duizelig bent of koorts hebt moet je ons bellen. Verlies je bloed en twijfel je of je een miskraam krijgt, plas dan vanaf nu door een vergiet. Mocht je het kindje verliezen, kun je het rustig opvangen en eventueel bewaren volgens de watermethode. Indien gewenst, kun je foto’s van het kindje maken om later nog eens terug te kunnen kijken.